NCERT Based General Science 3500+ Questions for UPSC|SSC|TET and Other Exams

NCERT Based General Science 3500+ Questions -Dear Readers, कैसे हो आप सभी? दोस्तों उम्मीद करते हैं की आप सभी के Competitive exams की तैयारी सही ढंग से चल रही होगी. दोस्तों जैसा की आप सभी जानते है की हम अपने इस वेबसाइट के माध्यम से विभिन्न जानकारियां और PDF नोट्स हिंदी और English दोनों भाषाओँ में शेयर करते रहते हैं. आज के इस आर्टिकल के माध्यम से आप सभी के लिए जो नोट्स शेयर कर रहे हैं वह NCERT Based General Science 3500+ Questions for UPSC|SSC|TET and Other Exams की है.

NCERT Based General Science 3500+ Questions
NCERT Based General Science 3500+ Questions

आप सभी की जानकारी के लिए हम बता दें की इस नोट्स में आप सभी को BIOLOGY|CHEMISTRY|PHYSICS विषय से सम्बंधित 3500+ से भी ज्यादा प्रश्न और उसके उत्तर एक ही PDF नोट्स में पढने को मिलेगा जो आप सभी के होने वाली विभिन्न प्रतियोगी परीक्षा जैसे UPSC, SSC, TET EXAMS, HTET, HSSC, RPSC, RAILWAYS, NAVY, AIRFORCE and Important for other gov. exams के लिए useful नोट्स है. आप सभी इस नोट्स को नीचे दिए गये बटन के मध्यम से आसानी के साथ डाउनलोड कर सकते हैं. General Science 3500+ Questions

NCERT Based General Science 3500+ Questions

1. Which Vitamin is known as the anti-infective vitamin?

Ans. Vitamin A

2. What is the source of Vitamin A in Leafy Vegetables?

Ans. Carotene

3. Which is the Pigment giving yellow color to Milk?

Ans. Carotene

4. Unpolishes rice is a rich source of which Vitamin?

Ans. Thiamine (Vitamin B1)

5. Which Vitamin is used for ELISA test (AIDS)?

Ans. Vitamin B7 (Biotin)

6. Which Vitamin contains Cobalt?

Ans. Vitamin B12 (Cyanocobalamin)

7. Which Vitamin helps to heal wound?

Ans. Vitamin C

8. Which VitaMIN helps in blood clotting?

Ans. Vitamin K

9. Which Vitamin helps immunity of body?

Ans. Vitamin C

10. Who discovered that ‘plant have life’?

Ans. J.C. Bose

11. Which scientist coined the term ‘Biology’?

Ans. Bamboo

12. BHC is the common name of…?

Ans. Gamaxin

13. Which gas lead to global warming?

Ans. Carbon dioxide

14. Name the carbohydrate that cannot be digested by human digestive system?

Ans. Cellulose

15. Largest Flower of Iindia?

Ans. Sapria (a root parasite)

16. Smallest Flowe in thi world?

Ans. Wolffia /duck weed

17. Largest Flower in the world?

Ans. Raffesia

18. Fastest growing tree is?

Ans. Bambusa

19. Name a flower which is used as food?

Ans. Cauliflower

20. Plants that grow in a dry habitat are called?

Ans. X

About PDF Of NCERT Based General Science 3500+ Questions

Book NameNCERT Based General Science
Size49 Mb
Pages324
QualityGood
FormatPDF Notes
LanguageEnglish
Sharing CreditsRight Publication

General Science 3500+ Questions- Live Preview

Download NCERT Based General Science 3500+ Questions for UPSC|SSC|TET and Other Exams-Click Here

You May Also Like This

Friends, if you need an eBook related to any topic. Or if you want any information about any exam, please comment on it. Share this post with your friends on social media. To get daily information about our post please like my facebook page. You can also join our facebook group.

Disclaimer: Sarkari Book does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the link already available on the internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly mail us: [email protected]